To dobry kolega jest jak zabija skrzynie w TDI w 50kkm :diabelski_usmiech
octavia ściaga w prawo - nie chcą naprawić na gwarancji
Zwiń
X
-
Witam,
wda tygodnie temu zmieniłem tylne tuleje wahacza na pełne od Cupry i wielka LIPAJest tak jak pisał kolega piramida. Praktycznie nie ma to żadnego wpływu na zmniejszenie ściągania w prawo
Chciałbym się jeszcze w kilku zdaniach odnieść do tego co napisał kolega t.flisak.
Wczoraj wybrałem się autostradą swoją O2 z Krakowa do znajomych w Tychach. Auto ściąga w prawo, aż niemiło. Kilkakrotnie w trakcie jazdy, przy rozpędzonym aucie do prędkości 130 – 145 km/h wrzuciłem na luz oraz wcisnąłem i trzymałem wciśnięty pedał sprzęgła. Miałem wrażenie że auto jakby inaczej, lepiej się prowadzi, mniej ściąga w prawo, albo wcale. Może faktycznie jest tak jak w tym temacie wcześniej napisał Enriquez oraz vaz, że problem leży po stronie mechanizmu różnicowego, który przy jeździe na wprost, przekazuje napęd tylko na jedno koło, prawe.
Jeżeli jest to prawdą, pozostaje mi naprawa/regulacja skrzyni biegów i wydatek 2 – 3 tys, będzie boleć
Pozdrawiam
Mariusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNie wiem na ile mocno to auto ściąga, ale delikatne ściagnie w prawo jest normą i wynika z konstrukcji drogi (nachylenie od osi jezdni w prawo).
Jesli auto ściaga mocno to spróbuj najpierw sprawdzić ciśnienie w kołach (by może jest zbyt niskie z prawej strony). Jeśli nie to pzostaje wada auta i tu już tylko ASO lub sąd pomoże
Jeździłem kilkoma markami (jazdy próbne) i niestety prawie każde
auto ciągnęło na prawo. Jedne mniej inne więcej.
Jak na mój gust auto powinno jechać prosto. To czy samochód sciąga z powodu
ukształtowania jedni czy podmuchu wiatru różni się diametralnie od ściągania
z powodu jakiejś usterki w zawieszeniu.
Nigdy niezapomne jazdy 20letnim puchatkiem mojego ojca. Po puszczeniu kierownicy
szedł prosto jak strzała
Przed zakupem mojej skody miałem też jazdę próbną innym RSem w którym były
założone nieoryginalne koła z większym ET. Gość twierdził że auto się lepiej prowadzi
jak koła są szerzej rozstawione. Ciągneło na prawo aż miło.
Chciał mi wmówić że to pochylenie drogi i wiatr. Tylko jak zawróciłem i zmieniłem pas
na lewy było dokładnie to samo.
Moje obecne auto jest jednym z nielicznych, którymi jeździłem, które jedzie prosto.
Dlatego nigdy bym niekupił auta nie mogąc wcześniej się nim przejechać. Pomimo że nowe nie wiadomo jak sie będzie prowadzić.
Co do Turbo Kamery to było tam kiedyś Volvo. Gość wynienił prawie pół samochodu i nic.
Serwis nie mogąc naprawić usterki stwierdził że sciąganie mieści się w normie.
Natomiast niezależni rzeczoznawcy zgodnie twierdzili że auto stwarza zagrożenie na drodze.
Reasumując- ciężka sprawa. Szczerze ci współczuje bo to odbiera całą frajdę z jazdy.
Komentarz
-
-
Właśnie salon polska ASO etc i takie rzeczy
Octavia mojego teści to przerabiany angol samo go robiłem, po wymianie magla robiłem kalibrację czujnika skrętu bo magiel zmieniany i co, hula aż miło a ktoś by powiedział że taka rzeźba.
Kolego Miszka jakbyś był w pobliżu Jędrzejowa to zapraszam zobaczymy co VCDS pokaże.
Komentarz
-
-
Witam,
dopiero dzisiaj z Kolegą potegat z Jędrzejowa próbowaliśmy coś pozmieniać przy pomocy VCDSa w ustawieniach czujnika kąta skrętu. Czujnik, jak sama nazwa wskazuje jest b.czuły, reaguje na najmniejszy (każdy) ruch kierownicą. Wskazanie pomiaru kąta skrętu jest aż w sekundach – czyli jest bardzo dokładny. Zastanawialiśmy się czy czujnik nie jest jakoś przestawiony, źle zamontowany itp. potegat wykonał adaptację czujnika z nieidealnie ustawioną kierownicą do jazdy na wprost, tylko z lekko, o kilka minut przekręconą w lewo. Teoretyczny tor jazdy na wprost obecnie jest przestawiony lekko w lewo co ma za zadanie skorygowanie sił pochodzących od nachylenia drogi w prawo, a także ewentualne przestawienia w samym czujniku. Wracając z Jędrzejowa do Krakowa, miałem wrażenie że auto jakby się inaczej prowadziło - lepiej. Ściąganie mniejsze w prawo. Przy nachyleniu drogi lewo, auto lekko ściągało w lewo. Prowadzanie auta stało się pewniejsze i akceptowalne. Zastanawiam się czy jest to tylko pobożne życzenie poprawy i odczucie subiektywne, czy faktycznie zmiana ustawienia czujnika w zakresie jazdy na wprost powoduje korektę ściągania w lewo? Odpowiedz pojawi się wraz z przebiegiem kmMam nadzieje że to jest właśnie to
Może ktoś cię orientuje co to jest za funkcja w sterowniku 44 –> Adaptacja 10 -> kanał czyba 2 lub 3, która o ile dobrze pamiętam nazywa się driving recomendatio. ….….. (chyba assistant). W moim autku jest ona wyłączona. Czy jest funkcja „korekty jazdy na wprost”?
Wielkie podziękowania dla Jacka „potegat” za pomoc.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
U mnie był problem z myszkowaniem auta na drodze przy prędkości powyżej 120 km/h. Dopiero ustawienie zbieżności na przyrządach analogowych załatwiło sprawę.
Wszystkie te komputerowe ścieżki diagnostyczne wymagają ciągłych regulacji a to kosztuje i większość warsztatów robi to w najlepszym wypadku raz na rok...-= BXE Power =-
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafalis222Mialem ten problem okazało sie że wahacz jest ugiety tzn gdzieś w dziurę przypakowałem i lekko sie ugiął jedynie wymiana wahacza załatwia sprawę ale autko opon nie zdziera bo katy w normie . Mimo to lekko ciągnie w prawo i nic żadna kalibracja nie daje niestety.
Komentarz
-
-
Mój też ściąga. Jak jadę na wprost i trzymam prosto kierownicę to jadę idealnie prosto. Jak tylko puszczę kierownicę to sama skręca minimalnie w prawo i samochód od razu ściąga. Jak trzymam prosto kierownicę to uczucie jest takie, że cały czas delikatna siła pcha mi kierownicę z lewj strony. Muszę po prostu delikatnie mocniej ją trzymać i samochód jedzie prosto. Myślę, że to taka uroda tej konstrukcji. Powiem jeszcze tylko tyle, że jak jadę środkiem drogi to ściągania nie ma a jak zjeżdżam na lewy pas to ściąga w lewo. Przeważnie wszystkie drogi mają nachylenie w prawo inaczej podczas opadu deszczu nie dałoby się jechać. Niestety konstrukcja Octavii jest taka, że "czuje " to nachylenie. I powiem wam, że ch...a zrobicie w serwisie. Jak wam poprzekładają opony ( koła ) w ten sposób, że z lewej strony bedzie koło, które będzie trochę mocniej ściągało niż te z prawej to siły te zaczną się w miarę równoważyć. Czyli samochód bedzie ściągał w prawo bo taka jezdnia, koło z lewej strony w lewo ( bo tak ) i wtedy osobnik będzie chappy, że serwis w miarę naprawił. Tylko, że samochód wtedy nie będzie sie prowadził tak idealnie pewnie jak nawet wcześniej podczas ściągania w prawo, ponieważ cały czas te dwie siły będą ze soba "walczyć". Pomijam oczywiście sytuacje kiedy ktoś ma naprawde usterkę w zawieszeniu lub coś z kołami bądź przekładnią kierowniczą. Ja mam ustawioną zbieżność idealnie ( zrobiłem to po wymianie drążka stabilizatora prywatnie ) i na oponach zimowych UG8 ściąganie jest takie samo.
Komentarz
-
-
Ja mialem bardzo wiele problemow najpierw ze spychaniem mnie przez wiatr a pozniej wlasnie sciaganie ktore doprowadzalo do tego powyzej. I pomimo wielu ustawien zbieznosci itd wkoncu postanowilem cos zbadac, luknalem na to co wczesniej nie widzialem, ze opony byly spilowane z jednej strony wiec zamienilem tyl z przodem po skosiei od razu lepiej
Do autora jakbys mogl pozyczyc od kogos zestaw innych opon na przetestowanie tylko to chociaz to bys wykluczyl
Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Faktem jest, że podnoszenie i opuszczanie kierownicy zmienia nieco jej położenie. Można to zauważyć na postoju przy wyłączonym silniku (kiedy nie działa wspomaganie) - kiedy podnosimy kierownicę do góry, skręca się ona nieznacznie w prawo, kiedy opuszczamy w dół, skręca się nieznacznie w lewo. Różnicę widać wyraźnie między skrajnym górnym, a skrajnym dolnym położeniem. Ale czy to ma wpływ na zachowanie się samochodu? Na pewno ma niewielki wpływ na ustawienie kierownicy przy jeździe na wprost (w zależności od ustawienia kolumny, będzie idealnie prosto, lub nieznacznie przekręcona)DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
w prawo
POchwalony. wszystkim , mam na imie Piotrek.Mam wporzo samochod SKODA ale i mi tez leci na prawo.Wlasnie wymienilem wachacze , koncowki kierownicy ,gumy przy drazku stabilizacji (nie wiem jak sie dokladnie nazywa)Robilem zbieznosc chyba azeby nie sklamac 5 razy i to samo ma prawo jak leci ,sprawdzane bylo cisnienie zmiana kol na tylne itd.
Droga strona medalu to ze mi tnie opny na zewnatrz prawa najwiecej.
Chcialem zaznaczyc ze jezdze 90% czasu na autostradzie .
Trzrecie.od tego samego czasu jak mi leci na prawo zaczelo mi trzas bardzo kierownica ,kola wywarzone 5 nrazy i dalej to samo ,jak jade powolo okolo20 km-h to czuje jak bym plyna buja delikatnie da sie wyczuc a pzry 120km/h to juz lipa.Tez bardzo trzesie"drgania" jak hamuje (wymiana klockow tarczy lozysk, odpowietrzane hamulce)
DZieki z gory za pomoc sory za bledy .TRZYMADELKO
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez genesisFaktem jest, że podnoszenie i opuszczanie kierownicy zmienia nieco jej położenie. Można to zauważyć na postoju przy wyłączonym silniku (kiedy nie działa wspomaganie) - kiedy podnosimy kierownicę do góry, skręca się ona nieznacznie w prawo, kiedy opuszczamy w dół, skręca się nieznacznie w lewo. Różnicę widać wyraźnie między skrajnym górnym, a skrajnym dolnym położeniem. Ale czy to ma wpływ na zachowanie się samochodu? Na pewno ma niewielki wpływ na ustawienie kierownicy przy jeździe na wprost (w zależności od ustawienia kolumny, będzie idealnie prosto, lub nieznacznie przekręcona)
Komentarz
-
-
Witam. panowie dość moje nerwy się wyczerpały, opona skoszona.zakładam sprawe, nie mam siły walczyć z matołami i słuchać,że nic niewiedzą o problemie. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:do zobaczenia na kanale 19
Komentarz
-
-
witam.rozmawiałem dziś ze znajomym z centrali skody okazało się że znam tam kogoś, jeśli chodzi o ściąganie to powiedział że nic nie zrobimy normalne prawa fizyki w wyższych modelach rozwiązali to a chodzi o długość ośki. do końca nie chce mi się wierzyć ale.........................do zobaczenia na kanale 19
Komentarz
-
Komentarz